Een website over onze fietsreis met kinderen door Europa.
Met praktische tips voor iedereen met soortgelijke plannen.

Voor onze fietsreis met kinderen zijn wij op zoek gegaan naar een lichtgewicht trekkerstent, met 2 gescheiden slaapcabines. Eenvoudig op te zetten, stormvast en van goede kwaliteit. Heel erg veel keuze is er niet in dit segment. Verreweg de meeste familietenten zijn domweg te zwaar. We hebben ook overwogen om met 2 aparte lichtgewicht tenten op pad te gaan, maar dat is niet echt handig op een regenachtige dag. Uiteindelijk hebben wij toch een tent gevonden: de Birdland Multi Nova.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Het is een veelzijdige tunneltent, je kunt met z'n vieren onder één dak slapen met in het midden een gemeenschappelijke ruimte, maar je kunt er ook 2 aparte 2-persoons tenten van maken (moet je wel nog een extra bagagepunt meenemen). In die variant heeft de ene tent 2 bagagepunten en de andere tent 1 bagagepunt en een voortent.

Wij hebben alleen de gekoppelde versie gebruikt. Aan beide uiteinden bevinden zich dan ruime bagagepunten, die zowel van binnenaf als van buitenaf toegankelijk zijn. Wij hebben er ook een ruime wing bij gekocht zodat we ook nog eens extra beschut zijn tegen regen of zon. De tent staat al stormvast met 14 haringen (de wing 10 haringen) en weegt inclusief floorcover (exclusief de wing) zo'n 7,5kg. De buitenmaten (lxbxh) zijn 5,55x2,20x1,15m. De maten van de binnententen (lxb) zijn 2,20x1,30m.

Onze ervaringen met de tent zijn enerzijds uitermate positief en anderzijds uitermate negatief. We zullen het uitleggen.

Er zijn heel veel pluspunten: veel ruimte, ook voor de bagage, staat inderdaad razendsnel (wel zo handig als je rondreist), zeer stormvast, compact mee te nemen, licht van gewicht, uitstekende ventilatiemogelijkheden, keurig afgewerkt. Verreweg het grootste deel van de reis hebben we alleen maar plezier gehad van de tent.

Wij hebben hiernaast drie punten van kritiek, die alle drie met nat weer te maken hebben. Zolang het maar niet regent, is er niets aan de hand, fijne tent. Zodra het gaat regenen echter, krijg je problemen. Daar zijn we dus met name de laatste 2 weken tegenaan gelopen.

Het begint met de ingang. Die kun je niet open maken/laten zonder dat het inregent. Dan is de wing (die er dus eigenlijk niet bijhoort) wel zo handig. Probleem is dat je de wing alléén op kunt zetten als je achter de tent en/of opzij bevestigingsmogelijkheden (bijvoorbeeld bomen) hebt voor de scheerlijnen van de wing. Als je de scheerlijnen in de grond verankerd, dan drukt de wing de buitentent teveel omlaag waardoor buiten- en binnentent contact maken. Dit eerste probleempunt was ons uiteraard bij aanschaf al wel duidelijk, dus daar vallen we verder niet over, maar het is wel goed hier rekening mee te houden.

Een tweede probleem is dat de bevestiging van de binnentent aan de buitentent zodanig is (het heeft ons úren gekost om het voor elkaar te krijgen en zeer pijnlijke vingers), dat je de binnentent eigenlijk niet meer kunt loskoppelen, wat wel de bedoeling is. Bij mooi weer geen probleem, maar heb je een kleddernatte buitentent, dan kun je dus niet anders dan 'm samen met de binnentent in te pakken, met als resultaat een kleddernatte binnentent.

Het laatste probleem is tevens de meest ergerlijke (we drukken ons voorzichtig uit): het doek krimpt bij warm zonnig weer en zet uit bij koud en nat weer. Dat is normaal voor een lichtgewicht nylon tent. De mate waarin is echter niet normaal. Ook zonder regen hadden we al veel werk met de tent bijspannen en anticiperen met hoe strak zetten we 'm nu zodat ie straks ook nog goed staat? Het verschil tussen koud of warm, en dan hebben we het nog niet over nat, bedraagt vaak meer dan 15cm scheerlijn als je gaat naspannen. Als het hard gaat regenen, is er helemaal gaan houden meer aan. De scheerlijnen aanspannen ('s nachts in de regen, niet echt leuk dus) helpt dan gewoon niet meer. Dan krijg je de tent van boven nog wel strak, maar van onderen niet. Het doek gaat tussen de boogstukken onder eenvoudigweg superslap hangen tegen de binnentent aan en al het water dat van boven naar beneden stroomt, loopt het grondzeil op, onder je binnentent en op den duur heb je een kletsnatte slaapzak. Dat is ons gelukkig maar twee keer overkomen, maar dat is dus ook pure mazzel, we hebben simpelweg geweldig weer gehad vrijwel de hele tijd.

Voor ruim € 1.000,00 mag je meer verwachten. Uiteraard hebben we de tent direct terug naar de winkel gebracht. We hebben inmiddels bericht ontvangen van Spac Sport dat wij niet de enigen zijn met deze klacht en dat wij in januari/februari van Birdland een compleet nieuwe tent krijgen, model 2006, met een beter doek. Een prima oplossing dus! Wij zullen de tent volgend jaar uiteraard veelvuldig uitproberen. We houden jullie op de hoogte.

Najaar 2006: inmiddels hebben we de tent één zomer gebruikt, bij sterk wisselende weersomstandigheden. In het 2006-doek zit veel minder rek dan in het doek van vorig jaar. Je moet nog steeds wel wat aanspannen als het koud of nat wordt, maar daarvoor zijn nu handige greepjes aangebracht waardoor je dat vanuit de binnentent kunt doen. Ook bij verschrikkelijke regenbuien blijft het nu droog. Extra verbeteringen t.o.v. 2005 zijn veel betere ritsen (die van 2005 liepen vast in het doek) en een binnen-bagagepunt in één van de slaaptenten. Als het buiten warm wordt moet je wel naar buiten om de lijnen losser te spannen, maar dat is een overzichtelijker 'probleem'.

\"\"