Een website over onze fietsreis met kinderen door Europa.
Met praktische tips voor iedereen met soortgelijke plannen.

Taalcursus in Nederland
In het kader van de voorbereidingen vonden wij het leuk onze kennis van het Italiaans wat bij te spijkeren. Een jaar of 13 geleden hebben we al eens - voorafgaand aan een fietstocht door Toscane, UmbriŽ en Marken - 2 weken een taalcursus gevolgd in Lucca en dat was ons heel goed bevallen: in korte tijd leer je heel veel en het is nog gezellig ook. Voor dit jaar besloten we een cursus in Nederland te volgen. We konden instromen in het 3e lesjaar en hebben elke maandagavond les gehad. Lekker om in de stemming te komen. De grammatica hebben we hiermee prima opgefrist, maar Italiaans converseren verliep nog wel erg moeizaam. Dat leer je in ItaliŽ toch veel sneller.

Taalcursus in Rome
Omdat de kinderen na de meivakantie nog 2 weken naar school moesten, deed onverwacht de gelegenheid zich voor - voor ťťn van ons - om die 2 weken in Rome te blijven en eventueel daar nog een cursus Italiaans te volgen. Daar hadden we allebei wel zin in, maar de keuze viel op Petra.

9 mei 2005
Via internet vond ik (Petra) de Scuola Leonardo in Rome, waar ik 2 weken mijn Italiaans ga bijspijkeren. Vanochtend ging iedereen onder de sorteerhoed, vanmiddag beginnen mijn lessen. Ik verblijf hartje stad aan de Corso Vittorio Emanuele II, op loopafstand van zo'n beetje alles.  Via school heb ik daar een kamer in een appartement gehuurd, 5 hoog in een enorm eeuwenoud palazzo. De voorzieningen zijn wat aangevreten door de tand des tijds. De geiser stamt zo te zien uit de vroege 16e eeuw en de badkamer heeft de invallen van de Germanen nog meegemaakt. De WC schijnt vandaag gerepareerd te gaan worden. Ach, spoelen met een emmertje heeft ook zo z'n charmes...

12 mei 2005
Ik heb het hier geweldig naar mijn zin en kom tijd te kort. Er valt zoveel te zien! Het is prachtig weer. Elke morgen maak ik een wandeling door een stukje van de stad en bekijk ik van alles.

Om 14.00u begint de les. Van 14.00u tot 15.30u hebben we grammaticales van een erg goede docent, op zich over onderwerpen die ik al gehad heb, maar voor mij nu een stuk duidelijker. En helemaal in het Italiaans natuurlijk. In mijn groep zaten 15 mensen, te veel dus, maar een aantal is vertrokken naar andere groepen of komt niet opdagen, zodat het toch werkbaar is. Het grootste deel van de groep bestaat uit Duitse studenten die in ItaliŽ medicijnen willen gaan studeren. Ze zijn slim en werken hard. En dan zijn er nog de 'oudjes', dwz de 30+ ers, zelf ben ik de oudste in de groep... Zo'n cursus is niet alleen goed voor je Italiaans, maar haalt ook mijn Duits en Engels weer eens uit de motteballen. Van 15.45u tot 17.15u is het tijd voor conversatie. Daarvoor hebben we een andere docent, heel lief, maar ook een snelle kletskous, soms moeilijk te volgen. Zelf spreken valt niet mee, flink oefenen maar.
Na de les maak ik meestal nog een flinke wandeling, tot 19.00u is hier echt alles open, en de meeste winkels blijven tot 20.00u open. Ook daarna blijft het overal druk en levendig, zelfs in het donker voel ik me nergens onveilig. Gisteren was er een rondleiding vanuit school, erg interessant, helemaal in het Italiaans en ik kon het helemaal volgen, dat was wel kicken.

Ik ben nauwelijks thuis, alleen om te eten en te slapen. De wc in gelukkig gerepareerd, en omdat de Zwitserse gevlucht is deel ik het appartement nu alleen nog met Natale, een Zuidafrikaanse knul van rond de 20. Ik heb inmiddels helemaal vrede met dit appartement, het ligt zo centraal, en alles werkt verder wel.

Op school check ik m'n mail en gluur ik op de website, wat leuk dat er zoveel reacties komen!

15 mei 2005
Het is alweer zondagavond. Vandaag ben ik naar Tivoli geweest, om de tuinen van Villa d'Este te bekijken. Ze waren heel prachtig, met veel schitterende fonteinen. Ik kwam er niet meer weg, het was er zo groen en fris, vergeleken met het overvolle Rome. Daarom ook nog bij Villa Gregoriana langsgeweest: veel villa was er niet, wel een 100 m diepe kloof met heel veel watervallen, volgens de Italianen het meest romantische plekje ter wereld. En dat meenden ze serieus... De Italianen die er waren, en dat waren er veel, gedroegen zich wel romantisch, veel gekus en gefrummel. De reis er naartoe en terug stonden in schril contrast met de frisse lucht & ruimte daar: de bus zat hen en terug prop- en propvol.

De wc-story heeft inmiddels een vervolg gekregen: gisteravond stonden de benedenburen aan de deur met de melding dat er een lek moest zijn: zij hadden vochtplekken in het plafond. De loodgieter is blijkbaar vergeten de buizen goed af te dichten na zijn geknutsel afgelopen week en bij het doortrekken loopt er nu water naar beneden. De buren verzochten me zo weinig mogelijk gebruik te maken van het toilet, ze zijn bang dat hun plafond dan naar beneden gaat komen. Tja.... De verhuurder laat morgen (?) weer een loodgieter komen, wat hem betreft heeft de zaak blijkbaar niet veel haast.

Morgen begint de culturele week in Rome, wat onder andere betekent dat alle staatsmusea gratis toegankelijk zijn. Een buitenkansje, ze kosten allemaal zo'n Ä5 ŗ Ä8, dan loop  ik niet even binnen voor een paar dingen die ik zou willen zien, dat kan nu dus wel.

19 mei 2005
De cursus zit er op. Ik heb het nodige bijgeleerd en opgehaald en bereid me nu me voor op het vertrek naar de camping morgen. De afgelopen dagen heb ik de nodige musea bezocht, en heel veel moois gezien. Na al die cultuur is het goed om weer de natuur in te gaan. Dat wordt nog een mooie reis morgen: als echt Italiaans toetje is er morgen een bus en metro-staking in Rome. De treinen rijden wel, maar het dichsbijzijnde station is zo'n 4 km verderop. Wegens een klein foutje in de logistiek zal ik die kilometers op mijn badslippers af moeten leggen. Mooi soort pelgrimage ter afsluiting van deze fantastische weken in Rome!